UČENIK SE NE RUKUJE SA UČITELJICOM?! Vjera nije opravdanje za odbijanje rukovanja!

Roditelji ili staratelji učenika koji se odbijaju rukovati sa učiteljicom, od sada će plaćati novčanu kaznu od 5.000 švicarskih franaka.

 

„Vjera nije opravdanje za odbijanje rukovanja“ zaključak je koji su donijele švicarske regionalne vlasti. Roditelji ili staratelji učenika koji se odbijaju rukovati sa učiteljicom, od sada će plaćati novčanu kaznu od 5.000 švicarskih franaka.

Ova odluka dolazi nakon što su dva dječaka sirijske nacionalnosti, podigla buru negodovanja odbivši da se rukuju da učiteljicom, pravdajući ovaj čin svojim vjerskim uvjerenjima.

„Islam ne dopušta fizički kontakt sa osobom suprotnog spola, s izuzetkom članova uže porodice“ je bila rečenica dječaka, kojom su objašnjavali svoj postupak ne prihvatanja rukovanja sa učiteljicom.

Kako bi se izbjegla diskriminacija žena, škola je odlučila osloboditi dječake od rukovanja sa svim nastavnicima bez obzira na spol. Ova odluka je donesena bez uključivanja kantonalne i lokalne vlasti. Što je za posljedicu proizvelo lavinu negodovanja u cijeloj zemlji, u kojoj postoji duga tradicija rukovanja učenika i učitelja i predstavlja znak poštovanja.

„Rukovanje je dio naše kulture, kao i ravnopravnost spolova i prema tome integracija stranaca nadmašuje slobodu vjerovanja učenika“ saopćeno je iz švicarskog ministarstva pravosuđa.

Naravno ovo nije prvi slučaj u kojem se tradicija islama ne podudara sa tradicijom Zapadne Evrope. Podsjećamo, da je sličan problem nastao kada su roditelji koji prakticiraju islam zahtijevali da njihove kćeri budu oslobođene plivanja u sklopu nastave, što je također završilo negativno po podnosioce ovog zahtjeva.

Međutim, islamski tradicionalni običaji su ispoštovani i dozvoljeno je nošenje mahrama u školama. Što predstavlja neku vrstu satisfakcije za osobe koje praktikuju islam, a takvih je prema službenom popisu ima nešto više od 350.000.

(The Bosnia Times)

(8)This post has been seen 627 times.

UČENIK SE NE RUKUJE SA UČITELJICOM?! Vjera nije opravdanje za odbijanje rukovanja!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-