Udruženi zločinački poduhvat: Haški tribunal vratio BiH 800 predmeta, slijede kazne za sve zlikovce!

U toku izricanja presude zločincu Radovanu karadžiću Vijeće Haškog tribunala više puta je spomenulo “udruženi zločinački poduhvat”, a pravnici ističu da je jako važna ovakva kvalifikacija, piše novinska agencija Patria.

 

Direktor Instituta za nestale BiH Amor Mašović kazao je danas za Patriju da je za njega jako važno da Karadžić bude osuđen za tri udružena zločinačka poduhvata.

-To su međunarodni taoci, terorisanje Sarajeva i genocid. Ukoliko presuda bude bila u tom pravcu onda se širi odgovornost sa njega na institucije. Dakle, na cijeli politički i vojni establišment iz vremena agresije – istakao je Mašović.

To u pravnom smislu znači da se može očekivati hapšenje svih komandanta, pomoćnika, zamjenika, načelnika Vojske RS, MUP-a RS i JNA, kao i svih članova ratnih predsjedništava, kriznih štabova u svim općinama u BiH.

I Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH odgovarajući na upit novinara Patrije šta pravno za BiH znači kvalifikacija „udruženi zločinački poduhvat“ kaže:

– Kroz udruženi zločinački poduhvat nažalost je izbjegnuto da se struktura vlasti u Srbiji dovede u vezu sa strukturom paravlasti u BiH. Povezao ih je samo sa paraformacijama iz Srbije sa Šešljom, Arkanom itd. Ali, kada govorimo o onome šta to pravno znači za BiH situacija izgleda ovako. Haški tribunal je vratio BiH na suđenje preko 800 predmeta koji su označeni kategorijom  A. Recimo kocentracioni logor Sušica u Vlasenici, a sve su to učesnici zločinačkog poduhvata. Dakle, može krenuti na niže nivoe i dovesti do toga da se presude ti zlikovci koji slobodno hodaju Bosnom i Hercegovinom – kaže Izetbegović.

(34)This post has been seen 891 times.

Udruženi zločinački poduhvat: Haški tribunal vratio BiH 800 predmeta, slijede kazne za sve zlikovce!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-