UGASITI OPĆU BOLNICU PA MAKAR I SILOM: Sarajke ne mogu dobiti uputnicu za Opću bolnicu, već samo za Jezero

Plan gašenja Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ samo je privremeno zaustavljen nakon što je ideja bivše direktorice, a sadašnje UKCS-a Sebije Izetbegović osujećena od strane građana, struke i medija u januaru 2016. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

 

No, da direktorica Izetbegović nije odustala od uništavanja Opće bolnice pokazalo se i po najavi prelaska više od osam ljekara na UKCS.

Tako će za doktorom Nedžadom Nakašem na UKCS otići i doktor Goran Stojkanović (bio u UO UKCS-a koji je Izetbegović izabrao za direktoricu) i njegova supruga Admira Stojkanović koja je bila glavna sestra operacionog bloka, jako bitnog za rad bolnice.

Također, na UKCS prelaze dr. Hajrudin Spahović, urolog, dr. Haso Sefo i dr. Edin Hajdarpašić neurohirurzi (prešli sa UKCS-a u Opću bolnicu i tada je formirano Odjeljenje za neurohirugiju), dr. Edin Gadžo, anesteziolog, dr. Eneim Nahed, anesteziolog i dr. Jasna Muhović Bejtić, oftalmolog.

Zatim je direktorica smislila plan kako će dodatno opteretiti Opću bolnicu, iako odlično zna koliki su kapaciteti, te je samovoljno donijela odluku/naredbu o zatvaranju KUM-a na UKCS-u dva dana u sedmici ponedjeljkom i petkom počevši od 4. aprila.

Kolegij Opće bolnice na čijem je čelu v.d. direktora Opće bolnice Sead Bašić odgovorio je doktorici Izetbegović da njihov Urgentni odjel nije kapacitiran za 200 pacijenata koliko ih u prosjeku dnevno prođe kroz KUM. No, to za nju ne znači ništa, kao ni činjenica da ona ne može sama donijeti takvu naredbu, već se mora usaglasiti sa direktorima svih zdravstvenih ustanova u KS, a konačnu saglasnost daje Ministarstvo zdravstva.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria, brojne pacijentice koje su željele obaviti pregled ili porod u Općoj bolnici nisu dobile uputnicu za ovu bolnicu već isključivo za Ginekološko-akušersku kliniku (Jezero).

Iako smo tokom dana pozivali u nekoliko navrata Midhata Kurtovića, direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS kako bi nam pojasnio razloge zašto doktori ignorišu Opću bolnicu, do kraja radnog dana nismo uspjeli s njim razgovarati.

Inače, pacijentice imaju pravo odabrati bolnicu u kojoj žele obaviti ginekološki pregled ili se poroditi, pa se postavlja pitanje da li je i ovo dio osmišljenog plana uništavanja Opće bolnice.

(38)This post has been seen 1137 times.

UGASITI OPĆU BOLNICU PA MAKAR I SILOM: Sarajke ne mogu dobiti uputnicu za Opću bolnicu, već samo za Jezero

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-