UKLETO SARAJEVSKO NASELJE: U ovim neboderima stanuje smrt!

Nakon što je danas muškarac počinio samoubistvo skočivši kroz prozor sa devetog sprata nebodera na Trgu heroja broj 8, među stanovnicima tog naselja moglo se čuti da su ti neboderi i naselje zbog samoubistava, ubistava, paljevina, krađa i drugih krivičnih djela koja su se tu dogodila ukleti.
Ubio suprugu

Građani Sarajeva se sjećaju da je baš u tim neboderima u stanu na Trgu heroja broj 30 Biser Čekić (26) 15. avgusta 2008. godine nožem ubio svoju suprugu Samiru (29).

sarajevo-trg-heroja-cekic-biser-nozem-ubio-suprugu-samira-16-08-2009-radnici-pokopa-odnose-tijelo-mrtve-zene-2

Biser, koji je duševni bolesnik je, kako su mediji tada pisali, svojoj supruzi presjekao vratne žile, a potom sebi nožem nanio tjelesne povrede zbog kojih je bio prebačen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Samira je tada supruga navodno izvela iz psihijatriske bolnice za vikend kući. Pronađena mrtva u kadi Beživotno tijelo Hajrije Vejsilovski pronađeno je 24. januara 2012. godine u stanu na adresi Trg heroja na broju 32.

Tijelo je pronađeno u kadi punoj vode umotano u čaršaf, a na sebi je imala pidžamu. Preminula je deset dana prije pronalaska te je tijelo bilo u fazi raspadanja. Na početku se nije znalo da li je u pitanju ubistvo ili samoubistvo.

sarajevo-trg-heroja-32-pronaden-les-vejsilovski-hajrija-u-fazi-raspadanja-25-01-2012-iznosenje-tijela

Slučaj je bio intrigantniji zbog činjenice da je Hajrija mjesec prije izašla iz zatvora gdje je ležala dvije godine zbog ubistva ljubavnika Age Smajića.

Ona je ljubavnika udavila jer je tražio od nje oralni s**s, potom je njegovo tijelo izvukla u lift nebodera i tu ga ostavila. Sud je procijenio da je Smajić ubijen namah, jer je Hajrija bila u stanju jake razdraženosti te je zato dobila tako malu kaznu.

Rafali šokirali Sarajlije Pet minuta iza ponoći 16. decembra 2014. godine rafali koji su odijekivali su probudili građane ovog naselja. Pozvali su policiju koja je utvrdila da je pucano ispred Ugostiteljskog objekta “Fortuna” na Trgu heroja do broja 3.

fortuna

Sarajevska policija tada je uhapsila  Edina Hrnjića (34), Alema Gadžu (23), Muamera Sinanovića (30) i Adisa Gerina (32) zbog pucnjave. Uhapšen je i korisnik objekta Daut Strujić (40) jer nije prijavio krivično djelo. U obavljenom intervjuu uhapšeni su izjavili da su se nalazili u ugostiteljskom objektu “Fortuna” i da su na njih pucale dvije osobe iz pištolja i automatske puške.

Policija je u neposrednoj blizini mjesta događaja, ispod Golfa pronašla automatsku pušku sa okvirom. Hrnjić, Gadžo, Sinanović i Gerin su uhapšeni i predati u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. No, ubrzo su pušteni jer, kako je saopćila policija nisu ih mogli dovesti  u vezi sa izvršenjem krivičnog djela  U pucnjavi, samo pukom srećom niko nije ranjen, dok su stakla vrata i prozora ugostiteljskog objekta “Fortuna” izrešetana. Reketiranje pekara Petorica muškaraca naoružanih noževima i šipkama 25. februara 2015. godine napala su dvojicu sinova vlasnika pekare na Trgu heroja.

Razbijen je i izlog pekare koja je, prema pisanju medija, duže vrijeme bila na meti kriminalaca i navjerovatnije je bila riječ o reketarenju.

trg-heroja-novo-sarajevo-pekarove-sinove-napali-nozevima-28-11-2013

Pretučen bejzbol palicama Mladen Ambrožić (50) preminuo je 10. oktobra ove godine nakon što je pretučen u ulici Džamijska u blizini famoznih nebodera.

mladen-ambrozic

Tada je Druga policijska uprava obaviještena da su tri nepoznate osobe napale i pretukle jednu osobu. Izlaskom na mjesto događaja policijski službenici su zatekli tragove krvi i oštećeno vozilo Golf 5.

Dispečer Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo je istog dana u 22.45 sati obavijestio  policiju da se u stanu, ulica Džamijska nalazi povrijeđena osoba sa povredama glave i leđa. Ambrodžić je preminuo od zadobijenih povreda a tri osobe su uhapšene zbog ovog ubistva.

Osim ovih slučajeva, na Trgu heroja je bilo još nekoliko samoubistava, paljenja autombila, pljački banki, prodavnica, apoteka, aktiviranja eksplozivnih naprava…

Pravili bombu

U stanu Zijada Turkovića, osuđenog zbog monstruoznih ubistva na 40 godina zatvora, a koji se nalazio u naselju Hrasno, 30. decembra 2003. godine teško su povrijeđeni Bakir Ibrahimović i Antun Grladinovć iz Hrvatske. Oni su povrijeđeni prilikom pravljenja bomba. Ibrahimović, koji je Turkovićev kum, je tada ostao slijep.

Poginuli u neboderu

Prije 24 godine 25. avgusta 1992. godine zločinci su zapaljivom granatom zapalili stan na 17. spratu u neboderu na Trgu heroja 16.

U stanu je stradalo dvoje djece te njihov djed, nana i tetka i komšinica koja je došla da spasi djecu.  Spomen-ploča u znak sjećanja na ovaj zločin postavljena je 2011. godine. Tokom agresije u ovom neboderu je izgorjelo svih 160 stanova.

 

 

(1654)This post has been seen 13634 times.

UKLETO SARAJEVSKO NASELJE: U ovim neboderima stanuje smrt!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-