UKLJUČEN METEOALARM I IZDANO UPOZORENJE: Bosni i ostatku regije prijete grmljavinska nevremena!

FHMZ je za danas (srijeda) 06.07. izdao žuti meteoalarm za područje cijele zemlje zbog očekivane grmljavine.

Kada je riječ o prognozi od četvrtka do nedjelje, na Balkanu se očekuje uglavnom sunčano i vrlo toplo, a za vikend vruće vrijeme. Rijetkih nestabilnosti treba očekivati ponegdje u Makedoniji, Srbiji i Kosovu, ponajprije gorska područja.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ BiH) ističe da dugoročna prognoza pokazuje da bi, prema dostupnim prognostičkim materijalima, ljeto 2016. godine na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti, sa pozitivnim temperaturnim odstupanjima koja bi trebala biti izraženija u prvoj polovini ljeta i u kontinentalnom dijelu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako ljeto odmiče, navodi FHMZ, pozitivna odstupanja temperatura zraka bi trebala biti manje izražena. U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da bi osmi mjesec mogao biti nešto topliji od uobičajenog za 1 do 2°C , dok bi na krajnjem jugu zemlje taj period treabo biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti.

Također, iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda.

Padavine bi, kako se navodi, mogle biti neravnomjerno raspoređene i uglavnom u granicama ili nešto malo ispod prosjeka, pri čemu bi lokalne nestabilnosti ponegdje praćene grmljavinom, uobičajene za ovaj dio godine, trebale biti češća pojava tokom juna mjeseca. Juli i august u pogledu padavina, također ne bi trebali značajnije odstupati od prosjeka.

FHMZ je za danas (srijeda) 06.07. izdao žuti meteoalarm za područje cijele zemlje zbog očekivane grmljavine.

Iako je na području cijele zemlje danas tokom dana zabilježeno uglavnom sunčano vrijeme, do većeg razvoja oblačnosti doći će krajem dana dok se bura očekuje u Hercegovini.  Slično vrijeme bit će i sutra kada se očekuje temperatura od 25 do 31°C, na jugu od 30 do 34°C. Sunčano s prolaznom naoblakom bit će i u subotu 9. jula kao i dan kasnije – navodi se u ovoj prognozi.

(16)This post has been seen 1041 times.

UKLJUČEN METEOALARM I IZDANO UPOZORENJE: Bosni i ostatku regije prijete grmljavinska nevremena!

| Slider, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-