VELIKI PREOKRET: Znate li odakle je došlo oružje pronađeno kod Vučićeve kuće?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je jučer da je završeno vještačenje oružja pronađenog u subotu navečer u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima. On je istakao da je na oružju utvrđeno da postoje DNK tragovi najmanje tri osobe te da je otkriveno da je pronađena „zolja“ proizvedena u jednoj od fabrika namjenske industrije na području bivše Jugoslavije, a da je u Jajince dospjela iz Doboja. 

stefanovic

Istraga se nastavlja

Stefanović je naveo da je malo vjerovatno da je oružje slučajno doneseno u šumu da bi se tu odložilo te da postoji nekoliko scenarija o tome šta se desilo i ponovio da se istraga nastavlja. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić rekao je za “Avaz” da je u interesu i naše države da ovaj slučaj bude rasvijetljen i da budu otkrivene osobe koje su povezane s tim oružjem.

kresic2

– Sve što budu tražili, kolegama iz Srbije bit će stavljeno na raspolaganje – rekao nam je Krešić.

Direktor Policije RS Darko Ćulum potvrdio je za naš list da je u komunikaciji sa srbijanskim MUP-om, ali da nisu dobili informaciju o tome da je oružje pronađeno u Jajincima došlo s područja RS. S druge strane, premijer Vučić, koji je jučer bio u posjeti Njemačkoj, izrazio je bojazan da će teško biti otkriveno ko je donio oružje u šumu u blizini njegove porodične kuće te u koje je svrhe to urađeno.

– Sve je nekako malo čudno, ali ja vjerujem u naše državne organe i službe. Uvjeren sam da će oni taj problem da riješe – rekao je Vučić novinarima u Hamburgu.

Remont i održavanje

Vojni ekspert Berko Zečević izjavio je za “Avaz” da neprecizne informacije iz Srbije o povezivanju oružja pronađenog u blizini Vučićeve kuće s Hrvatskom i BiH smatra zlonamjernim.

berko-zecevic

– Jedina fabrika koja je prije rata proizvodila „zolje“ nalazila se u Srbiji, tačnije u Krušiku. Vojska Srbije, odnosno prijašnja JNA, imala je kontrolu nad najvećim dijelom naoružanja. U Doboju se nalazi radionica za remont i održavanje municije Oružanih snaga BiH, što može značiti da je ta „zolja“ u nekom periodu bila povučena iz skladišta OSBiH te došla u Doboj na uništavanje. Ali, diskutabilno je da je neko mogao utvrditi da je to došlo iz Doboja samo na osnovu evidencije oznaka oružja – rekao je Zečević.

Bombe se proizvodile u Bugojnu, Danilovgradu i Kragujevcu

Što se tiče ručnih bombi, za koje se tvrdi da su iz okolice Sarajeva, Zečević kaže da su se bombe prije agresije na BiH proizvodile u Bugojnu, odnosno u današnjem “Binasu”, te u Danilovgradu u Crnoj Gori.

– Bombe su se, također, proizvodile i u Kragujevcu, takozvane kragujevke, pa su se nekada dovozile u Tehničko-remontni zavod Hadžići. Ali, mi još ništa tačno ne znamo o tome. Te informacije ministra unutrašnjih poslova Srbije pružaju prostor za manipulacije – kazao je Zečević.

(4383)This post has been seen 27289 times.

VELIKI PREOKRET: Znate li odakle je došlo oružje pronađeno kod Vučićeve kuće?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-