(VIDEO 18+) BRUTALNOST OKUPACIJE: Izraelski vojnik pucao ranjenom Palestincu u glavu

Izraelske snage ubile su dvojicu Palestinaca koji su navodno nožem napali vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, a videosnimak pokazuje kako je jedan od napadača upucan u glavu dok je očito ležao ranjen na tlu.

 

Izraelska grupa za ljudska prava B'Tselem objavila je užasni video u četvrtak ujutro, nakon što se navodni napad nožem desio u Tel Rumeidi, palestinskom naselju koje se nalazi nedaleko od naselja gdje žive samo Jevreji u središtu Hebrona.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja identificiralo je dvojicu ubijenih kao Ramzija Aziza al-Qasrawija (21) i Abeda al-Fattaha Yusrija al-Sharifa (21).

Obojica su ubijeni dok su navodno nožem ranili izraelskog vojnika, kojem je potom pružena ljekarska pomoć.

Snimak B'Tselema pokazuje izraelskog vojnika kako prilazi Sharifu i puca mu u glavu.

Sharif je već ležao na asfaltu i očito je kako se ne može kretati dok su ljekari pomagali vojniku u blizini.

“Ovo je prvi put da imamo jasan videosnimak smaknuća Palestinca, ovaj monstruozni snimak pokazuje svu brutalnog okupacije”, kazao je u telefonskoj izjavi Al Jazeeri Issa Amro, direktor pokreta Mladi protiv naselja iz Hebrona.

 

Pritvoren i pod istragom

Glasnogovornica izraelske vojske je kazala kako je vojnik pritvoren i da je pokrenuta istraga o incidentu.

“Izraelske odbrambene snage ovaj incident vide kao žestoko kršenje načina rada IDF-a, njegovih vrijednosti i standarda vojnih operacija. Vojnik koji je učestvovao je pritvoren i vojna istraga je otvorena”, rekla je ona.

Od oktobra prošle godine došlo je do eskalacije nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama – Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i blokiranom Pojasu Gaze.

Od tada je izraelska vojska ubila najmanje 206 Palestinaca, uključujući demonstrante, prolaznike i navodne napadače.

Najmanje ih je 57 iz područja Hebrona, gdje su naročito velike napetosti zbog prisustva približno 500 izraelskih naseljenika u središtu palestinskog grada.

 

 

(Global CIR/Agencije)

(3)This post has been seen 369 times.

(VIDEO 18+) BRUTALNOST OKUPACIJE: Izraelski vojnik pucao ranjenom Palestincu u glavu

| Crna hronika, Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-