Vukovar u šoku nakon oslobađajuće presude Šešelju: Ponižavanje pet hiljada ubijenih Vukovaraca

Šok i nevjerica nakon oslobađajuće presude Haaškog tribunala predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Vukovaru. Kažu to je ponižavanje 5.000 ubijenih Vukovaraca. Posebno ponižavanje i omalovažavanje preko 260 svirepo ubijenih na stratištu na Ovčari i preko 700 osoba u hangarima Veleprometa na Sajmištu.

U prostorijama Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) Vukovar sa kojim je ekipa Anadolu Agency pratila tok izricanja presude Vojislavu Šešelju iz Haaga licitirali su cijelim tokom obraćanja predsjednika sudskog vijeća godinama kazne koje bi mogao dobiti Šešelj. Pominjalo se deset, petnaest, dvadeset, pa čak i trideset godina za najoptimističnije. Ali, niko od petnestak pripadnika HVIDRA-e sa kojim je ekipa AA pratila izricanje presude nije mogao da vjeruje da će biti – oslobađajuća po svim tačkama optužnice.

“Ovo je sramotno. Totalno sramotno. Ja sam stvarno zaprepašten. Ne mogu doći sebi. Ne mogu vjerovati da su ga oslobodili. Poslije toliko zlodjela izravno njega, njegovih sljedbenika na ovim prostorima i prostorima cijele Hrvatske i BiH i oni njega tako oslobode. To je udar na Evropu”, komentar je Slavka Jurića, predsjednik HVIDRA-e Vukovar.

Jurić smatra kako ga je Haaški tribunal “namjerno pustio”.

“Haški sud više ne treba postojati. Pustili su ga namjerno da ide paliti zastave EU i Hrvatske po Srbiji. Sada nam se smije. Sva ta zlodjela koja je napravio. Pobijene su naše obitelji, civili, branitelji od njegovih pripadnika. Kako sada oni to doživljavaju”, pita se Jurić.

Izricanje presude u Haaškom tribunalu bez prisustva Vojislava Šešelja predsjednik HVIDRA-e Vukovar smatra kako će ga ojačati i osnažiti njegovu politiku u Srbiji pred vanredne parlamentarne izbore.

“To je sve dogovor. I sam je dao izjavu da bi mogao dobiti nekih 25 godina. Znao je on. Zato se tako i ponašao. Sud ga je namjerno pustio da ide kući, da tamo radi to što radi i ne mogu nikako doći sebi.  Apsolutno da je to ponižavanje žrtava. Prvo od njega, drugo od suda, od Haškog tribunala. Ne mogu tako oslobađati u nedostatku dokaza. Što nisu prikupili dokaze? Trebalo je malo više da prikupe dokaze. Jer, dosta su im dokazi što su imali od srpske televizije 1991. – 1992. godine. On je davao izjave šta je radio. To je sasvim dovoljno. Samo da je postojalo imalo ljudskosti u svim tim sucima u Haškom tribunalu i sažaljenja prema žrtvama oni bi donijeli drugačiju odluku”, rekao je Jurić.

Predsjednik HVIDRA-e kaže kako je jasno da je on imao komandnu odgovornost za dešavanja u Vukovaru.

“Apsolutno da. Ja ga osobno nisam vidio, ali nije imao toliko hrabrosti da sa svojim borcima napada dijelove Vukovara, koji su napadali. Njih je slao, a on ostajao u pozadini zaštićen i dirigirao je”, veli Jurić.

Sve ovo što se danas desilo u Haagu je “katastrofa”.

“Sada su osnažili Srbiju, Jedino što je Karadžić dobio 40 godina. No, ništa manje nije zločine ni Šešelj počinio, iako Karadžić jeste više. Poslije ove presude moguće je da će biti još neke, pa i osuđujuće ali će to sve biti minimalne kazne gdje bi oni možda, odslužili dvije trećine i bili pušteni kući. To je katastrofa”, poručio je Jurić misleći na očekujuće sudske presude Goranu Hadžiću i Ratku Mladiću.

Predsjednik logoraša Vukovara Zdravko Komšić navodi da je današnja presuda “još jedna u nizu katastrofalnih odluka Haaškog suda”.

“Mislim da je sada krajnje vrijeme i krajnji čas da sve institucije Hrvatske i svih drugih država nastalih na postroru bivše Jugoslavije da kažu tom sudu – dosta. Jer ovo što se sada desilo to je neshvatljivo, nepojmiljivo. Jedan od glavnih ideologa svih događanja 1991. i raspada bivše Jugoslavije bio je Vojislav Šešelj. I danas Haški tribunal kaže da on nije kriv. Ko je onda kriv za Vukovar, za sve zločine u Hrvatskoj, u BiH. Tako da mislim da je sve to nešto što zdrav, pametan čovjek ne može da razumije i shvati”, naveo je Komšić.

Predsjednik logoraša Vukovara naveo je da već “dugo nema povjerenja u Haaški tribunal”.

“A, ovom presudom stvarno više nema. Stvarno ne znam ko više ima nade osim da je Haaški tribunal političko sudište. Danas presuđuje ovako sutra onako, kako treba evropskim moćnicima, kako treba jednostavno u političke svrhe. Prema tome jednostavno nema više, Haški sud je za mene – nula”, rekao je Komšić.

Kaže kako je presuda ponižavanje žrtava u Vukovaru.

“U Vukovaru je gotovo deset posto stanovništva ubijeno. Prema tome i za to niko od tog političkog vrha, nije optužen i odgovarao. Sada smo imali optužnicu, no ona je pala u vodu. Tako da možda može još nešto napraviti žalbeno vijeće, ali čisto sumnjam. Tako da će počinitelji i nalogodavci najvećih zločina, kako sada stvari stoje biti oslobođeni. Apsolutno je sve ovo farsa. Oni su znali kada su ga puštali i šta će biti. Zato nisu inzistirali da dođe u Haag, jer su znali da je ova presuda već napisana davnih dana i sada pročitana. Kada je njihov pričuvni četnik Vučić rekao da to se ne tiče Srbije – sve je time rekao”, naveo je predsjednik logoraša Vukovara.

Mirko Sabljak, Vukovarac kaže kako je “zaista uzbuđen poslije ove oslobađajuće presude Haaškog suda”. Govori gotovo sa suzama u očima.

“Nakon svega što je taj čovjek napravio prema Vukovaru dešava se ovako. Ja sam Vukovarac. Jako mi je teško komentirati ovakve stvari. Više nego smješno da je čovjek koji je poticao na mržnju, na razaranja, na protjerivanja ljudi direktno učestvovao u odvođenju branitelja i njihovom strijeljanju na Ovčari da dobije oslobađajuću presudu. Više nego smješno.  Ne znam da li se ovdje više išta može napraviti nakon ove presude. Mi kao branitelji moramo ustrajati na onome za što smo se borili. Moramo odbraniti našu Hrvatsku, moramo odbraniti svoje postupke koje smo radili 1991. u odbrani. Nadam o se da će branitelji imati razumijevanja za to i zaštititi nas od presude. Jer neće valjda da nas ponovo hapse i sude, nas što smo branili Vukovar, što smo branili Hrvatsku”, naveo je Sabljak.

Kaže, nije bio u srpskim koncentracijskim logorima jer je iz Vukovara izašao u proboju.

“Izašao sam u grupi u kojoj je bilo nas 25. Međutim nisu izašli mnogi moji prijatelji, nije ni moj brat. Teško je. Jasno je da je ovo ponižavanje svih oni koji su dali život za ovu domovinu. A, i nas branitelja koji smo živi. Moramo gledati i ovakve stvari ponižavajuće. Jako, jako je ovo težak udarac”, poručio je Mirko Sabljak.

Zbog današnje posjete premijera Tihomira Oreškovića Vukovaru, koji je u momentu izricanja presude u Haagu Šešelju bio u obilasku vukovarske bolnice i njenog ratnog muzeja, te Spomen doma na Ovčari, u Vukovaru inače, nije bilo organizovanijeg praćenja tog događaja, osim u HVIDRA-e Vukovara gdje su došli i predstavnici logoraša.

(20)This post has been seen 591 times.

Vukovar u šoku nakon oslobađajuće presude Šešelju: Ponižavanje pet hiljada ubijenih Vukovaraca

| Slider, Vijesti |
About The Author
-