ZA ‘ZLOČESTU’ DJECU NAJČEŠĆE SU ZASLUŽNI RODITELJI

Roditeljstvo je zahtjevan ‘posao’. Djecu ne dobivamo s uputama za korištenje, a učenje kako postati dobar roditelj je dugotrajan proces.

Većinu vremena roditelji reagiraju instiktivno ili prema savjetima bližnjih. Najčešće kad stvari krenu po zlu i dijete počne pokazivati znakove lošeg ponašanja posežemo i za priručnicima o roditeljstvu u nadi da ćemo naći rješenje naših problema. Najvažnije je stalno iznova propitivati svoje odgojne mjere i truditi se da nešto generalno ne pogriješimo. Prije nego se naljutite na djetetove postupke razmislite niste li i vi dijelom krivi za njih.Evo nekoliko znakova dječjeg ponašanja koji alarmiraju na uzbunu:

1. Ako se dijete loše ponaša, ne reagira na vaše molbe da se smiri i stalno izaziva vašu negativnu reakciju možda ne dobiva dovoljno vaše pažnje. Posvetite makar i pola sata u danu samo svom djetetu. Pustite kućanske poslove, ugasite televiziju i razgovarajte. Pitajte ga kako mu je prošao dan, a i vi njemu jednostavnim riječnikom ispričajte kako se osjećate.

2. Ako vam dijete laže vjerojatno ste pretjerano reagirali na njegove prijašnje greške. Budite blaži i popustljiviji.

3. Ako dijete ima slabo samopouzdanje to je zato jer mu stalno dijelite savjete umjesto da ga ohrabrujete. Nekad pregrizite jezik i pustite ga da samo pokuša i ako treba i pogriješi.

4. Ako se dijete ne zna izboriti za sebe to je zato jer ga vjerojatno često kudite pred drugima. Umjesto toga, kad god vam se pruži prilika naglasite njegove vrline.

5. Ako vam je dijete plašljivo to je zato jer mu vjerojatno uvijek pomažete i završavate poslove umjesto njega. Dijete nekad mora samo prelaziti prepreke na putu. Ako nešto ne zna dajte mu savjet i uputite ga kako da riješi problem, ali ga ne obavljajte umjesto njega.

6. Ako je dijete ljubomorno možda ga prečesto uspoređujete s drugima i govorite mu da je lošiji od njih. Nemojte ga nikad uspoređivati s braćom i sestrama ili prijateljima. Dajte mu do znanja da ga volite baš takvog kakav jest.

Svi smo mi jedini i jedinstveni. Volimo svoju djecu upravo radi toga i ne govorimo im nikada kako bi bilo bolje da su netko drugi.

7. Ako dijete često burno reagira moguće je da tada dobiva vašu najveću pažnju. Iako uvijek nekamo žurimo pokušajte se posvetiti djetetu i kad je dobro. Zastanite i provedite malo vremena s njim dok se lijepo igra.

8. Ako dijete ne poštuje tuđe osjećaje moguće je da ni vi ne poštujete njegove nego želite da uvijek bude po vašem. Iako je ono još malo dijete isto ima svoje želje. Neće se ništa strašno dogoditi ako ode u vrtić obučeno kao klaun ako će ga ti veseliti. Popustite!

9. Ako dijete skriva tajne od vas moguće je da ste prestrogi prema njemu. Pokušajte se sjetiti kako ste se vi osjećali kad ste bili mali i kako ste reagirali na kazne. Nemojte ponavljati greške svojih roditelja.

10. Ako je dijete nepristojno to je najčešće naučilo kod kuće. Što se vi i ostali ukućani ponašate ljepše jedni prema drugima to će i dijete biti bolje u međuljudskim odnosima.

(24)This post has been seen 983 times.

ZA ‘ZLOČESTU’ DJECU NAJČEŠĆE SU ZASLUŽNI RODITELJI

| Slider, Život i stil |
About The Author
-