ZABORAVITE TERMIN ‘DRŽAVE SUPERSILE’: Ovih 25 korporacija su moćnije od većine država

Korporacije koje su uspješno sprovele internacionalnu ekspanziju efikasno funkcionišu na metanacionalnom nivou – one ne samo da stvaraju velike količine novca, već istovremeno mijenjaju i definiciju “globalne supersile”.

 

Sa početkom 21. vijeka, svijet je definitivno upao u doba metanacionalnosti – kompanije koje su uspješno sprovele internacionalnu ekspanziju efikasno funkcionišu na metanacionalnom nivou, odnosno ne pripadaju ni jednoj državi.

Termin metanacionalno skovali su eksperti za biznis strategije Iv Doz, Hoze Santos i Piter Vilijamson u knjizi objavljenoj 2001. godine. Metanacionalne korporacije su one koje su odstupile od tradicionalnog “što je dobro za državu, dobro je i za kompaniju, i obratno”. Danas, presijecanje državnih žila kukavica postalo je uobičajeni “biznis”.

 

post image

 

Ove kompanije najčešće stacioniraju bazu svog poslovanja, fabrike, osoblje i bnakovne račune na lokacijama sa mnoštvom resursa i manjkom propisa. One najrazvijenije postavljaju menadžment u jednu, finansije u drugu, administraciju u treću i “hardver” u četvrtu zemlju.

Neke od najvećih američkih firmi kao što je Microsoft drže bilione neoporezovanih dolara na ofšor računima sa kojih novac najčešće ide dalje u švajcarske banke, Luksemburg, Singapur ili na Kajmanska ostrva. Neki eksperti nazvali su ovaj novac “bezdržavnim prihodom”.

Fenomen metanacionalnih kompanija ne samo da proizvodi veliki količine novca, on istovremeno uzdrmava i definiciju “globalne supersile”. Veliki broj eksperata smatra da neka od međunarodnih korporacija vrlo lahko može preuzeti od SAD-a ulogu vodeće svjetske sile.

Iako djeluje nevjerovatno, treba imati u vidu da BDP Applea prevazilazi nivo BDP-a dvije trećine svjetskih zemalja. Deset najvećih banaka danas kontrolišu oko 50 odsto svjetskog novca.

Svijet ulazi u novu eru u kojoj najmoćniji princip nije suverenitet već “ponuda-potražnja”.

Najvažnije pitanje sada jeste hoće li biznis otići još dalje i evoluirati sa nadnacionalnog na virtualni? Neki misle da hoće. Baladži Srinivasan iz kompanije Andersen Horovic smatra da Silikonska dolina postaje moćnija od Vol Strita i čak same američke vlade i to čini stvarajući društvo izvan društva, odnosno društvo koje vodi tehnologija.

Metanacionalne kompanije vode se samo jednim pravilom – uvijek postoji neko mjesto na kojem će profit biti veći, okruženje prijateljskije i prilike šire. Taj princip pomogao je metanacionalnim kompanijama i korporacijama da prerastu svoje prvobitne gazde – državu.

 

 

Ovi je 25 najmoćnijih korporacija na svetu i njihov godišnji prihod u milijardama dolara:

 1. Walmart – 486
 2. Exxonmobil – 269
 3. Royal Dutch Shell – 265
 4. Apple – 234
 5. Glencore – 221
 6. Samsung – 163
 7. Amazon – 107
 8. Microsoft – 95
 9. Nestle – 93
 10. Alphabet – 75
 11. UBER – 62.5
 12. Huawei – 60
 13. Vodafone – 60
 14. Anheuser-Busch Inbev – 47
 15. Maersk – 40
 16. Goldman Sachs – 34
 17. Halliburton – 31
 18. Accenture – 31
 19. Mc Donald's – 25
 20. Emirates – 24
 21. Facebook – 18
 22. Alibaba – 12
 23. Blackrock – 11
 24. Mc Kinsey & Company – 8
 25. Twitter – 2.2

 

(Global CIR/Newsweek/Agencije)

(19)This post has been seen 803 times.

ZABORAVITE TERMIN ‘DRŽAVE SUPERSILE’: Ovih 25 korporacija su moćnije od većine država

| Foto/Video, Slider, Šokantno |
About The Author
-