ZAPALIO SE PRED KAMERAMA i izvinjavali se zbog Brisela (VIDEO)

Izbjeglice i migranti ponovo su danas protestovali u kampu kod Idomenija na granici između Grčke i Makedonije i na grčkim ostrvima u blizini turske obale. Neki među njima pribjegli su očajničkim mjerama, pa su se spaljivali pred kamerama. Neki od njih nosili su transparente na kojima je pisalo: “Žao nam je za Brisel”.

Nekoliko stotina demonstranata utaborilo se na granici prekinuvši lanac snabdijevanja koje su organizovale dobrotvorne orgnaizacije za šatorsko naselje tražeći da se granica ponovo otvori.

Pored toga, oko 150 migranta je blokiralo jednu traku autoputa i nadvožnjaka kod obližnjeg grada Polikastro ogranizujući demonstracije ispred malog hotela u kome se uglavnom nalaze radnici dobrotvornih organizacija, prenosi AP.

Neki od njih ipak smatraju da protesti nemaju smisla.

– Mislim da je ovo pogrešno, moramo da uđemo u program relokacije, to je jedino rešenje – rekao je AP-u Bajan al Asaf, dvadesetjednogodišnji Sirijac iz Homsa, koji se nalazi u Idomeniju sa roditeljima, sestrom i bratom i nada se da će stići u Njemačku ili Holandiju.

Uslovi u izbjegličkom kampu u Idomeniju se stalno pogoršavaju poslije višednevne kiše koja je teren pretvorila u blatište, a u utorak se jedan mladi Sirijac zapalio u znak protesta zbog neizdržive situacije.

Izbjeglice u Idomeniju uglavnom ne znaju koje su im opcije.

– Otišao sam iz Sirije da idem u Njemačku, ne da budemo ovdje – rekao je jedan od njih koji kaže da se ne slaže sa protestima, ali da su okolnosti navele ljude da demonstriraju.

Manji protesti izbili su i u tri kampa na tri grčka ostrva, gdje uhapšeni migranti i izbjeglice čekaju da budu vraćeni u Tursku.

Od nedjelje, kada je stupio na snagu sporazum izmedju Turske i EU, vlasti u Grčkoj hapse sve izbjeglice i migrante koji stižu u njihovu zemlju, ali još uvijek se ne zna kada će početi deportacija.

 

(10)This post has been seen 731 times.

ZAPALIO SE PRED KAMERAMA i izvinjavali se zbog Brisela (VIDEO)

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-