“Zaslužni umjetnici”: Glumica živi u Belgiji, a Kanton Sarajevo joj plaća doprinose

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić početkom ove godine najavio je izmjene Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima.

 

Krajem septembra resorno Ministarstvo je ažuriralo Registar istaknutih samostalnih umjetnika na kojem se sada nalazi 38 osoba kojima, prema postojećem Zakonu, penziono i zdravstveno osiguranje plaća Kanton.

Kanton Sarajevo za navedene osobe na godišnjem nivou izdvaja više od 250.000 KM.

Na spisku se nalazi nekoliko posebno zanimljivih imena, od Fuada Backovića-Deena, Ahmeda Burića do glumice Nele Đenisijević koja živi u Belgiji.

Podsjetimo, pomenuta glumica koja se proslavila predstavom “Ja, mahaluša”, nedavno je odselila u Belgiju, nakon čega se po bh. medijima hvalila o uspješnom novom životu, gdje uzgaja voće, povrće, koke i zečeve.

nal-i-muz

Po svemu sudeći, u Belgiji joj dobro ide, no to je nije omelo da se i dalje nalazi na spisku “istaknutih umjetnika” kojima doprinose plaćaju građani BiH.

Nije tu kraj nelogičnostima. Na slavnom spiskom “zaslužnih” je i npr. Hari Varešanović, i slični njemu, koji za jedan svoj nastup zarade dovoljno da plate doprinose za cijelu godinu.

Da bi cijela nelogična situacija bila do kraja (ne)jasna pojasnit ćemo i ko je to “istaknuti samostalni umjetnik”:

“Istaknuti samostalni umjetnik je umjetnik kome je status istaknutog samostalnog umjetnika priznat u skladu sa odredbama ovog Zakona.” Da, o njima postoji čitav (gore pomenuti) Zakon.

Ko je zaista zaslužio da se nađe na ovom spisku, kada već postoji, procijenite sami. Zakon kaže da umjetnik, po Zakonu, stiče pravo na status istaknutog samostalnog umjetnika ako ispunjavaju opšte uslove:

1) da nije u radnom odnosu
2) da mu je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino profesionalno zanimanje
3) da njegov umjetnički opus i domet verifikuje matično umjetničko udruženje, a ukoliko nije član niti jednog udruženja da svoj stvaralački opus dokaže programskom knjižicom ili popisom umjetničkih djela potvrđenim od kulturne institucije, javne ustanove, festivala, galerije ili izdavačke kuće sa međunarodnim referencama
4) da je državljanin BiH, koji ima prebivalište i na području Kantona.

umjetnici-spisak

(1052)This post has been seen 9435 times.

“Zaslužni umjetnici”: Glumica živi u Belgiji, a Kanton Sarajevo joj plaća doprinose

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-