ZAŠTO SE DEBLJAMO NA GODIŠNJEM ODMORU? OTKRIVAMO NAJVEĆEG KRIVCA!

Iako su uz brojna odricanja skinule suvišne kilograme uoči ljeta, mnoge žene pribojavaju se kako će se mukom skinuti kilogrami na godišnjem odmoru brzo vratiti. Je li ta bojazan opravdana, pitali smo nutricionisticu Ivanu Šimić.

Koliko god da se raduju najdražem godišnjem dobu, ono mnoge žene i najviše opterećuje jer uzaludno – ratuju s debljinom.

– Dobivanje na težini za vrijeme godišnjeg odmora često nas iznenadi. Studija Sveučilišta Georgia u kojoj su sudjelovale 122 odrasle osobe pokazala je da se čak 61 posto ispitanika udebljalo tijekom godišnjeg odmora. U opuštenoj atmosferi vrlo lako možemo upasti u zamku unosa viška kalorija, a jedan od glavnih krivaca odnosi se na povećan unos alkoholnih pića – upozorila je naša sugovornica.
Novi je to šok za svaku ženu, jer u vrlo kratko vrijeme svi tjedni, pa i mjeseci bespoštedne borbe s debljinom i iscrpljujućim dijetama padaju u vodu. U čemu griješe, što rade krivo i kako ispravno postupiti?

Prije odmora često se podvrgavamo jako restriktivnim dijetama kako bismo što brže izgubili kilograme. I prije nego krenemo u taj pothvat, moramo biti svjesni da je učinak kratkoročan, a osim neizbježnog vraćanja izgubljenih kilograma, takvim iscrpljivanjem organizma riskiramo mnoštvo neželjenih posljedica po naše zdravlje.
Čak i ako ne upadnemo u zamku prejedanja na odmoru, ne možemo zavarati ili resetirati organizam. Vrijeme gladovanja bio je signal za organizam da uspori trošenje energije. Unosom većeg broja kalorija nakon niskokalorične dijete možemo očekivati vraćanje tjelesne mase jer organizam ne sagorijeva kalorije učinkovito kao prije odlaska na dijetu – upozorava nutricionistica Ivana Šimić.

(7)This post has been seen 705 times.

ZAŠTO SE DEBLJAMO NA GODIŠNJEM ODMORU? OTKRIVAMO NAJVEĆEG KRIVCA!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-