Zašto se muškarcima događa jutarnja erekcija

Erekcija kod muškaraca se javlja uslijed kompleksnog rada živčanog i endokrinog sistema. U budnom stanju, kada je muškarac seksualno uzbuđen, poruka nastaje u mozgu i šalje kemijske poruke živcima koji utiču na krvne žile u penisu, dovodeći krv do njega. Krv tada postaje “zarobljena” u penisu zbog čega se on širi i raste, a to rezultira erekcijom.

 

Jutarnja erekcija smatra se fiziološkim fenomenom, a događa se kompletnom muškom spolu – čak i muškim bebama u maternici i maloj djeci.

Noćne erekcije događaju se tokom REM faze sna, u kojoj sanjamo. Javljaju se kada su aktivirani određeni dijelovi mozga koji utiču na rad živaca za odmor, akciju, strah te kada su stimulirani hormoni odgovorni za raspoloženje.

Ova pojava moguća je samo tokom REM faze sna i zato se muškarci bude s erekcijom, jer se obično budimo iz REM faze. Moguće je doživjeti ponekad erekciju i u NREM fazi, ali to se obično događa starim muškarcima i razlog za to nije još jasan.

Budući da postoji nekoliko faza sna tokom noći, muškarci mogu imati do pet erekcija po noći i mogu trajati 20-30 minuta. No, to sve ovisi i o kvaliteti sna. S godinama će se pojava noćne odnosne jutarnje erekcije postepeno smanjivati, ali muškarci je uglavnom doživljavaju i nakon što pređu godine za penziju, piše The Sun.

 

Zašto se to događa?

Jutarnja erekcija povezana je s punim mjehurom. Neki naučnici drže da je to signal mozga u snu da je mjehur pun i da ga treba isprazniti. No, danas su stručnjaci skloniji mišljenju da pun mjehur stimulira živce koji vode do kičme, a to direktno utiče na erekciju. Nije poznato da jutarnje erekcije imaju veze sa zdravljem penisa.

Kada se zabrinuti?

Pojava nekih bolesti može uticati na izostanak ove vrste erekcije. Naprimjer, depresija i pojava dijabetesa.

(948)This post has been seen 6313 times.

Zašto se muškarcima događa jutarnja erekcija

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-