Zemaljski muzej BiH: Fekalne vode u podrumu prijete vrijednim eksponatima

Rješavanje prioritetnih infrastrukturnih problema Zemaljskog muzeja BiH bile su teme današnjeg razgovora ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića sa vršiocem dužnosti direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsadom Sijarićem, te predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja BiH upoznao je prisutne o problemima koji su nastali nakon nevremena koje je prošle sedmice pogodilo Sarajevo.

“U proteklih mjesec dana podrumske prostorije su tri puta plavile, a dodatni problem je nastao jer su se u prostorijama u kojima se čuvaju vrijedni eksponati pojavile fekalne vode. Trenutno stanje je neodrživo, jer prijeti da ugrozi kako eksponate, tako i samu zgradu Muzeja”, rekao je Sijarić.

Ministar Osmanović pozvao je sve nadležne institucije da se angažuju u rješavanju problema Zemaljskog muzeja, naglašavajući da ni jedna institucija samostalno ne može djelovati, nego je potrebna sveobuhvatna pomoć Muzeju.

Na sastanku je konstatirano i da je iz sigurnosnih razloga potrebno rekonstruirati elektro mrežu u objektima Zemaljskog muzeja. Zaključeno je da, u saradnji sa javnim preduzećima, treba izvršiti procjene stanja u vodovodnoj, kanalizacionoj i elektro-mreži u Muzeju i napraviti planove trajne sanacije.

Nakon toga bi se pristupilo iznalaženju finansijskih sredstava i potencijalnih partnera za rješavanje najvećih infrastrukturnih problema u Muzeju, pa je ministar Osmanović, imajući u vidu težinu stanja, pozvao na hitno djelovanje.

(1)This post has been seen 669 times.

Zemaljski muzej BiH: Fekalne vode u podrumu prijete vrijednim eksponatima

| Slider, Vijesti |
About The Author
-